Tips preventie niet-opgehaalde schoolkinderen

Enkele tips om te voorkomen dat je school/organisatie geconfronteerd wordt met niet-opgehaalde (school)kinderen.

Tips

Met onderstaande tips kan je als school/organisatie preventief werken en zoveel mogelijk voorkomen dat kinderen niet worden opgehaald.

  • Let tijdens gesprekken met ouders op signalen die mogelijke problemen in de toekomst kunnen aankondigen en zoek preventief naar oplossingen.
  • Vraag ouders contact op te nemen met de school/organisatie wanneer ze een opvangprobleem hebben voor hun kind. Zoek indien nodig samen met de ouders naar gepaste oplossingen wanneer ze problemen hebben met het einduur van de opvang. 
  • Maak duidelijke afspraken met de ouders over wie en op welk telefoonnummer ze dienen te verwittigen als ze niet op tijd in de school/opvang geraken.
  • Neem in het schoolreglement en/of reglement van de opvang op dat de school gebruik maakt van de procedure voor niet-opgehaalde (school)kinderen en laat de ouders/voogd van het kind dit ondertekenen voor de start van het schooljaar.
  • Maak in het schoolreglement en/of reglement van de opvang eventueel ook concrete afspraken met ouders over welke kosten (boetesysteem) er kunnen verbonden zijn aan het niet op tijd ophalen van het kind. Bijvoorbeeld: €5 per begonnen kwartier na het overschrijden van het sluitingsuur van de opvang.
Neem (eventueel) volgende omschrijving op in je (school)reglement

Neem in het reglement van de opvang op dat de school/organisatie gebruik maakt van de procedure voor niet-opgehaalde (school)kinderen en laat de ouders/voogd van het kind dit ondertekenen. Dat kan door opname van volgende omschrijving:

“Door het ondertekenen van dit schoolreglement/reglement van de opvang, geeft u als ouder/voogd toestemming aan de school/organisatie om de procedure voor niet-opgehaalde schoolkinderen toe te passen wanneer het kind niet op tijd wordt opgehaald in de opvang en er niet tijdig een geschikte oplossing kan gevonden worden. U geeft ook toestemming om noodzakelijke informatie over het kind door te geven aan de noodopvang. Uw kind wordt in dat geval overgebracht naar een locatie voor noodopvang. De school hangt aan de toegangspoort/deur uit naar welke locatie voor noodopvang uw kind wordt gebracht. Indien u deze informatie niet kan terugvinden, de school/organisatie en/of opvangbegeleider niet te bereiken valt en u ongerust bent, kan u bellen naar het nummer 101. Geef door wie uw kind in noodsituaties mag komen ophalen, de school/organisatie zal deze informatie doorgeven aan de noodopvang die het kind enkel met deze personen zal laten meegaan. Deze persoon zal zich ook moeten legitimeren bij het ophalen van het kind. De eventuele kosten die verbonden zijn aan de procedure, vallen ten laste van de ouder/voogd.”

Belangrijke informatie

  • Laat nooit een kind – zonder uitdrukkelijke toestemming van de ouders - met andere mensen meegaan. Respecteer de afspraken die gemaakt werden met ouders en zorg eventueel dat die op de infofiche van het kind staan vermeld.
  • Het kind valt onder de verzekering van jouw organisatie/school tot op het moment dat het wordt overgedragen aan een medewerker van het CKG. Neem indien nodig contact op met uw verzekeringsmaatschappij om dit af te toetsen.

En als het dan toch gebeurt?

Als het toch voorvalt dat een kind niet op tijd wordt opgehaald en de ouders zijn niet bereikbaar, dan kan je gebruik maken van de noodprocedure voor niet-opgehaalde schoolkinderen.

Nog vragen?

Neem dan contact op met de medewerkers van Regie Buitenschoolse Kinderopvang 

Stad Antwerpen
Regie Buitenschoolse Kinderopvang
regie.buitenschoolsekinderopvang@antwerpen.be 
Tel 03 338 33 40  

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van alle nieuws en activiteiten.
Schrijf je in