Youth Zone den Tir 

17|06|2019

Youth Zone Den Tir is een ruimte binnen het winkelcentrum Den Tir, waar zowel jongeren die op het Kiel wonen en er al dan niet school lopen als jongeren die er niet wonen maar er school lopen, welkom zijn. Ze kunnen er hun lunch komen opeten maar kunnen er ook terecht met al hun vragen rond arbeid, onderwijs, vrije tijd, ... Er wordt breed competentieversterkend gewerkt en er is ruimte voor arbeidstrajectbegeleiding. Ze kunnen er ook in alle rust komen studeren tijdens de examens.

De Youth Zone viert bijna zijn eerste verjaardag. Hoogste tijd om de jongeren eens aan het woord te laten! Ali, Junior, Anass, Nicolas en Zakaria, vijf trouwe Youth Zonegangers, delen hun ervaringen. 

 

Pre-Youth Zone tijdperk

Wat deden jullie voor dat de Youth Zone open was?

Anass: “Vroeger zaten we vaak op de derde verdieping van het winkelcentrum. Daar is een lege ruimte waar niemand anders kwam. Dus gingen wij gewoon altijd daar eten, maar dat bleef niet duren. Ze plaatsten er een camera en wij waren er niet meer welkom. Daarna mochten we zelfs niet meer eten in het winkelcentrum of er blijven plakken. Op het laatste mochten we zelfs niet meer met ons eten door de hal wandelen. Het werd dus strenger en strenger.” 
Zakaria: “Wij aten altijd buiten aan het pleintje. Tijdens de winter bleven we altijd in de bakkerij Mevlana. Daar is een kleine eetruimte, waar het altijd zeer druk was door alle leerlingen. Hier is het veel chiller.”
Ali: “Het probleem is dat er bij ons op school geen refter voorzien is voor de leerlingen van het vierde, vijfde en zesde jaar. Alleen als je ouders in het begin van het jaar een formulier invullen, dan mag en moet je heel het jaar op school blijven eten.”

Maar dat zien jullie niet zitten?

Zakaria: “Neen, dan gaan we liever naar buiten en trekken we onze plan!”

Hoe hebben jullie de Youth Zone leren kennen?

Anass: “Ik was hier als een van de eerste jongeren. Vraag maar aan Annelies (projectleider Youth Zone nvdr). Eerst was het hier een lege ruimte, altijd donker. Toen ze hier alles aan het fixen waren, riep Annelies ons naar binnen. Ze vertelde dat het hier binnenkort een plek zou worden waar we ’s middags kunnen eten. En voilà, nu kom ik hier op veel meer momenten dan alleen de middagpauze. Zo kom ik hier tijdens een dubbele middag. Dan rust ik even uit samen met vrienden, maar ik praat ook met Younes (cultuurmedewerker van Cultureel Ontmoetingscentrum Nova nvdr). Hij is van mijn buurt en met hem kom ik goed overeen.” 
Junior: ”In het begin kwam ik hier als eerste van onze vriendengroep. Normaal stonden we altijd buiten. Ik zei tegen de anderen dat we boven konden chillen. Weet je, toen ik hier kwam voelde ik mij gewoon, ik voelde me geen student meer. In het begin ging niet iedereen direct mee naar boven. Elke keer ging er altijd iemand nieuw mee, en de volgende keer weer iemand extra. Uiteindelijk zitten we hier nu allemaal.”

Er was dus ergens wel een drempel om hier naartoe te komen ?

Junior: “We hoorden wel van andere leerlingen dat ze eerst niet boven wilden komen. Ze dachten dat het saai was en wilden liever beneden blijven. Het was een nieuw idee en ze moesten het nog leren kennen en accepteren. In het begin denkt iedereen “ik zal het straks wel proberen”. 
Ali: “We passeerden hier en we zagen leerlingen naar boven komen. Toen zijn we eens komen kijken uit nieuwsgierigheid.” 
Zakaria: “Ik dacht dat je hier eerst kon komen voor een job en zo. Ik kwam kijken en ze zeiden dat het ’s middags ook open was om te eten.”  

Youth Zone als ontmoetingsplaats 

Hoe zouden jullie de Youth Zone omschrijven in een woord of een zin?

Zakaria: “Leuk, chill!”
Anass: “Ja, chill,  we kunnen hier rustig komen zitten, babbelke doen, spelleke Uno spelen.”
Junior: “Familie, je kan hier alles vragen. Als je hier komt, voel je je thuis.”

Hebben jullie hier nieuwe mensen leren kennen?

Ali: “We komen hier altijd met dezelfde groep naartoe en zitten meestal in dezelfde groep. Ik weet niet of je kan zeggen dat we andere mensen hebben leren kennen.” 
Zakaria: “Ja, de meeste jongeren hier kenden we al via activiteiten of uitstappen op school. Wel hebben we jullie leren kennen, de begeleiders.”
Junior: “Ik zit hier al even op school. Je ziet altijd dezelfde jongeren passeren, op straat, in de gangen, op de speelplaats. Op school praatte ik niet met hen, maar hier gebeurt dat wel. Je ziet dat ook : als jongeren hier zijn, spelen ze eens samen Uno of dammen ze tegen elkaar. Vroeger zouden ze elkaar op school voorbij lopen, maar nu geven ze elkaar een hand.”

Gebruiken jullie de Youth Zone ook voor andere zaken?

Ali: “Ja hoor, ik heb hier tijdens een middagpauze samen met iemand mijn CV gemaakt. Het heeft me geholpen bij het zoeken naar en vinden van een studentenjob.” 
Junior: “Er was eens een staking van het openbare vervoer en toen hebben we hier een papier afgedrukt als bewijs om aan school te laten zien. Voor zulke kleine dingen staat de deur ook altijd open.”
Zakaria: “Ik had ooit met Mounir (arbeidscompetentiebegeleider Baanbrekers Formaat nvdr)  afgesproken om samen naar werk te zoeken. Maar toen hebben we elkaar gemist. Nu we het erover hebben, eigenlijk moet ik nog eens afspreken met hem!”
Nicolas: “Ja, ik zou hem ook eens te pakken moeten krijgen. Ik zou graag hebben dat hij me helpt bij het zoeken van een job. We hebben al met elkaar gestuurd, maar we hebben nog geen moment gevonden dat voor ons beide past.”
Anass: “Jullie moeten gewoon eens na het school passeren of voor het school als je later moet beginnen. Grote kans dat je hem hier dan aantreft!”

En zo wordt het interview een moment dat jullie elkaar helpen!

Anass: “We proberen elkaar verder te helpen. Zo heb ik Annelies eens geholpen met de leidingen te plaatsen voor de vaatwasser. Annelies vertelde dat ze een probleem had met het vinden van een loodgieter. Ik volgde toen sanitair en zei dat ik het wel wilde doen. Zo gezegd, zo gedaan!” 
Ali: “Annelies heeft Zakaria en mij ook eens gevraagd of we de TL-buizen niet konden fixen op het bureau van Kras Kiel.”

De toekomst

Wat zouden jullie veranderen aan de Youth Zone? Zouden jullie het cool vinden dat er een Open Mic of iets dergelijks wordt georganiseerd?

Nicolas: “Ja, daar zouden wij zeker aan meedoen, zeker als zoiets tijdens een vakantieperiode wordt georganiseerd! ik zou graag professioneel artiest worden. Ik weet, dat gaat lukken, maar ik moet gewoon stap voor stap zetten.” 
Junior: “Hij ( Nicolas nvdr.) is nu veel beats aan het maken, hij zet clips online. Hij heeft zijn eigen Youtube kanaal J Stixx, waar hij zijn creaties opzet. Vroeger deed hij dat allemaal veel minder. Nu is hij goed op weg!”

Hebben jullie zelf nog ideeën?

Anass: “Een Uno of een dam toernooi tijdens de middag zou cool zijn! Maar, dan zonder vals te spelen, want ik heb het al genoeg gezien: mensen die Uno-kaarten verstoppen in hun sokken en zo. Er zijn ook van die viezerikken, die speken tussen twee kaarten en dan wordt het één kaart.” 
Zakaria: “Gewoon iedereen moet spelen met de kaarten boven tafel, klaar!”

Tot slot, wil er iemand nog iets kwijt?

Anass: “Ja, ik zou graag Annelies nog willen bedanken. Zij is als een soort moeder, een jonge moeder Theresa!”

 

© Randy Haers (Projectmedewerker Helix) en Lamyae Taiebi (stagiaire)

Schrijf je hier in voor de A'REA 2020 nieuwsbrief

Schrijf je in