A'REA 2020 startte in 2017 als een wijktraject op het Kiel waar scholen, ouders, (wijk)organisaties en buurt samenwerkten aan één gezamenlijk doel: elk kind stroomt op basis van eigen talenten en passies door naar een professionele carrière. Momenteel lopen er op het Kiel nog steeds een aantal acties die vanuit A'REA opgezet zijn. Succesvolle acties die nu ook in andere wijken navolging gekregen hebben.
Geïnspireerd door voorbeelden uit New York en Rotterdam besloot de stad Antwerpen voorjaar 2016 een onderzoek op te starten en een eigen Antwerps model te ontwikkelen om ongekwalificeerde uitstroom via een wijkgerichte en integrale werkwijze aan te pakken. Van bij het begin was het de intentie om het wijktraject in meerdere wijken in de stad uit te rollen. In december 2016 werd het onderzoeksrapport en de startnota voor A’REA 2020 (toen nog Antwerp Children’s Zone) opgeleverd.
Het Antwerps concept werd opgehangen aan 2 luiken: het vergroten van de leerwinst (effectief leren) en het verhogen van welbevinden (een positief wijktraject).
Om dit te realiseren werden 6 leidende principes naar voor geschoven.
1. Het uitgangspunt en de finaliteit: ‘Op basis van eigen talenten en passies stroomt ieder kind door naar een professionele carrière’.
2. Het vergroten van de leerwinst van ieder kind.
3. Er worden kwaliteitsvolle verbindingen gebouwd met en tussen het kind, de leerkracht, de school, de ouders, de wijk …:
4.Elke deelnemer vertrekt vanuit het geloof in (elkaars) sterkten en de idee dat iedereen kan groeien en veranderen.
5.Pijplijnbenadering: iedereen blijft aan boord (0-25 jaar).
6.Het integraal, positief wijktraject als gids naar meer welbevinden van het kind, het gezin, de wijk.
Voor het bepalen van de pilootwijk werden verschillende wijken geanalyseerd op basis van een aantal indicatoren (demografisch, sociaal-economisch, overlast en criminaliteit, subjectief welbevinden en onderwijs-indicatoren). Zo bleek de wijk Kiel wat onderwijsindicatoren betrof oa hoog te scoren op vlak van schoolse vertraging en ongekwalificeerde uitstroom in vergelijking met de stad en andere wijken. De hoge ranking op basis van deze indicatoren gecombineerd met de totaalranking van de wijk bepaalden uiteindelijke de keuze van het college voor Kiel als pilootwijk voor het nieuwe concept.
Via een participatief project met stakeholders uit de wijk en uit bovenlokale structuren werden 7 prioriteiten bepaald waar telkens een aantal acties en projecten aan verbonden werden.
Ook vandaag lopen er nog steeds acties die startten in A’REA 2020:
Met A’REA UP maken de stad Antwerpen samen met alle Antwerpse onderwijsverstrekkers een doorstart om de gekwalificeerde uitstroom in de stad duurzaam te verhogen. Hierbij wordt één fundamenteel principe naar voren geschoven, waar alle partners zich voor engageren: Het kind/jongere staat centraal in al onze acties en we identificeren en evalueren elke actie op de toegevoegde waarde die ze biedt in functie van de gekwalificeerde uitstroom van het kind/jongere.
De werking van A’REA 2020 en acties die positief geëvalueerd werden en een positieve impact hebben op de groeikansen van kinderen en jongeren zullen in dit stadsbrede programma worden meegenomen. Vanaf 1 september 2021 worden de acties die uit A’REA UP voortkomen uitgerold.