INCLUSIEF

Een documentaire van Ellen Vermeulen

Dinsdag

19

Februari

Locatie

De Roma

Turnhoutsebaan 329

2140 Borgerhout

Uur

20:00 - 22:00 uur

Prijs

€ 5.00

"Een verhelderend tijdsdocument over Irakli, Nathan, Sami en Rosie: vier jongeren met specifieke onderwijsbehoeften die les volgen in het gewoon onderwijs.”

Op 12 maart 2014 keurde het Vlaams Parlement het M-decreet goed. Dit betekent dat kinderen met een beperking toegelaten worden tot het gewoon onderwijs, terwijl zij voordien enkel terecht konden in buitengewone scholen. Het resultaat is 'inclusief onderwijs': een schoolomgeving die zich aanpast aan de noden van de leerling in plaats van andersom. Echter, in de praktijk hebben scholen niet steeds de kennis en resources om inclusief onderwijs aan te bieden.

De zoektocht van enkele kinderen met een beperking, en natuurlijk hun ouders, naar een geschikte school staat centraal in 'Inclusief', de nieuwe documentaire van geëngageerd filmmaakster Ellen Vermeulen. In scherpe grijstinten toont ze ons de kinderen Rosie, Sami, Irakli en Nathan, die allemaal worstelen om hun eigen plekje op te eisen in het onderwijs. Ellen Vermeulen neemt in 'Inclusief' geen standpunt in; ze observeert slechts, en toont kleine interacties, die een grote impact op de kijker hebben.

Programma:

  • Inleidende speech door Kathleen Helsen (Gedeputeerde Provincie Antwerpen)
  • Omkadering documentaire door Dr. Inge Van de Putte (UGent, vakgroep Orthopedagogiek en Disability Studies)
  • Vertoning documentaire (73 min)
  • Panelgesprek in aanwezigheid van regisseuse Ellen Vermeulen, ouder van Nathan en Dr. Inge Van de Putte.
  • Moderatrice van de avond is Annick Ruyts

"Absoluut een aanrader om met het ganse team bij te wonen en achteraf samen over na te denken"

Inschrijven kan rechtstreeks via De Roma

Project POTENTIAL

De documentaire is een resultaat van het onderzoeksproject POTENTIAL waarbij inclusieve leeromgevingen en het ontwikkelen van competenties centraal staan. Het project is enerzijds gericht op het versterken van leraren in het benutten en waarderen van diversiteit en anderzijds op verbindend samenwerken. In het najaar van 2019 zal tevens een didactisch pakket rond de film verschijnen. 

"Ook als ouder, leerling of student niet te missen!"

Organisatie

DE ROMA, DOCATLAS EN ONDERWIJSNETWERK ANTWERPEN

Locatie

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van alle nieuws en activiteiten.

Schrijf je in