Er zijn steeds meer batterijen op school aanwezig. Die moeten op een veilige manier opgeladen en opgeslagen kunnen worden. Daarom biedt de stad Antwerpen financiële ondersteuning om te investeren in het brandveilig laden en opslaan van batterijen op school.
Preventief werken aan veiligheid en gezondheid is belangrijk om het fysieke en mentale welzijn van onderwijsmedewerkers en leerlingen te bevorderen. Schoolbesturen krijgen immers meer en meer te maken met een veranderende context, een groeiend aantal uitdagingen en evoluerende wetgeving rond veiligheid en gezondheid.
Stad Antwerpen wil alle schoolbesturen bijstaan door kennis te verzamen en te delen. Dat gebeurt via PrevAnt, de commissie van de onderwijsraad waarin de preventieadviseurs van onderwijs en brandweer Antwerpen zetelen.
Om tot een gezamenlijke aanpak te komen, voorziet de stad een financiële ondersteuning voor veiligheidsingrepen in scholen. Het thema waarvoor deze vergoeding kan worden aangevraagd, verandert jaarlijs. Dit jaar is het thema ‘Brandveilig laden en opslaan van batterijen op school.’
Je kan de volledige oproep lezen als bijlage 'Oproep_veiligheidstoelage_2022' onderaan de pagina.
Vragen of opmerkingen over de inhoud van deze oproep, kunnen gesteld worden via het mailadres: capaciteit.scholen@antwerpen.be. Gelieve bij alle communicatie steeds de verwijzing ‘oproep brandveilig laden en opslaan van batterijen op school’ te vermelden in het onderwerp.
Je kan de investeringstoelage ‘brandveilig laden en opslaan van batterijen op school’ aanvragen voor:
De investeringen moeten voldoen aan de richtlijnen van de brandweer en van het globaal preventieplan.
Onderaan de pagina kan je de bijlage 'sjabloon_risicoanalyse_PrevAnt' downloaden.
1/ De batterijen moeten gegroepeerd in een lokaal opgeladen worden, in een gecompartimenteerd lokaal met wanden EI 60 en (bij brand) zelfsluitende deuren EI1 30:
2/ Batterijen van elektrische fietsen en steps worden bij voorkeur buiten opgeladen, best steeds onder een afdak of in een goed verluchte ruimte:
3/ Batterijen worden opgeladen in een lokaal bij voorkeur onder visueel toezicht, dit lokaal moet ook voorzien worden van detectie:
4/ Batterijen niet overladen:
Een gecompartimenteerd lokaal (met detectie en onder toezicht) geniet de absolute voorkeur. Indien dit niet mogelijk is, kunnen batterijen opgeladen worden in een brandkast die eveneens buiten de evacuatiewegen geplaatst dient te worden en nooit onbeheerd mag achtergelaten worden.
Checklist brandkast:
Dien zowel de aanvraag als de bewijsstukken elektronisch in via de verenigingendatabank van de stad Antwerpen: https://onderwijs.csjdatabank.be/.
Tips bij het aanvragen:
Contactgegevens: Onderwijsnetwerk Antwerpen