Leen een Hop-Up en tover je opvangruimte om tot een uitdagende speelomgeving

Gaat de opvang in jouw school ook vaak door in de turnzaal, de refter, een klaslokaal? Vaak zijn het grote (lege) ruimtes die kinderen niet zo aantrekkelijk vinden om te spelen. Wil je daar graag iets aan veranderen? Leen dan gratis een Hop-Up speelmodule voor bij jou op school.

Enthousiast om te spelen met de Hop-Up?

Ben je enthousiast om aan de slag te gaan met de Hop-Up? Doe dan hier ineens jouw aanvraag. Het uitlenen is gratis, we verwachten enkel dat je de Hop-Up op het einde van de periode naar de volgende gebruiker brengt.

Wil je toch eerst meer informatie? Lees dan hieronder verder en bekijk de filmpjes.

Wat is Hop-Up?

Met Hop-Up tover je een lege ruimte, een sportzaal, een refter,... om tot een uitdagende speelomgeving voor kinderen van de kleuter- en lagere school. Het is spelmateriaal waarmee kinderen zelf hun speelruimte kunnen inrichten en hun fantasie de vrije loop kunnen laten.

Na het spel bergen de kinderen de materialen zelf terug op. Alles past op de bijgeleverde kar, zodat de ruimte vlot vrijgemaakt wordt voor de volgende gebruiker.

6 redenen waarom een Hop-Up bij jouw school past

 1. Je tovert je opvangruimte in een mum van tijd om tot een uitdagende speelomgeving voor kinderen van 2,5 tot 12 jaar
 2. Kinderen kunnen naar hartenlust spelen, ontdekken, creëren en experimenteren
 3. Kinderen (van verschillende leeftijden) spelen meer samen
 4. Opvangbegeleiders ervaren minder 'moeilijk' gedrag bij kinderen
 5. Een hop-Up neemt weinig plaats in om op te bergen
 6. Je leent de Hop-Up twee maanden gratis uit

 

Wat zit er allemaal in een Hop-Up?

Hieronder op de foto kan je zien welke onderdelen een Hop-Up allemaal bevat. Alle materialen van de Hop-Up passen in of op de kar. Zo neemt het materiaal niet meer dan zo'n 1 m² ruimte in op momenten dat het niet wordt gebruikt.

Onderdelen Hop-Up

Meer dan materiaal alleen

Als je een Hop-Up uitleent, krijg je niet enkel het materiaal. De opvangbegeleiders van jouw school krijgen in het begin van de uitleenperiode gratis een korte praktische vorming. De begeleiders leren om kinderen spelimpulsen te geven bij het spelen met de Hop-Up. We komen de vorming op school geven.

We bekijken bij aanvang van de ontleenperiode of een vorming ter plaatse op basis van de geldende coronamaatregelen kan doorgaan. Heb je vragen over het gebruik van de Hop-Up, dan kan je steeds terecht bij regie.buitenschoolsekinderopvang@antwerpen.be.

Hoe kan je een Hop-Up uitlenen?

 • Een uitleenperiode duurt ongeveer 2 maanden, je kan zelf jouw voorkeursperiode selecteren.
 • Je sluit een uitleningsovereenkomst af. Hier kan je een voorbeeld van de uitleenovereenkomst bekijken.
 • Bij het begin van de periode brengt de vorige gebruiker de Hop-Up naar jouw school en maak je samen de inventaris op.
 • Omwille van COVID-19 gelden een aantal extra hygiëne maatregelen bij het wisselen van school en gebruik van de Hop-Up.
 • Zowel het ontlenen van het materiaal als de vorming voor begeleiders is gratis.

De Hop-Up aanvragen

Als er meer aanvragen zijn dan Hop-Up's en periodes, zal er rekening gehouden worden met het moment van de aanvraag, de onderlinge afstand tussen de gebruikers en een evenredige verdeling over de onderwijsnetten.

Weetjes

Onderwijsnetwerk Antwerpen biedt de scholen het gratis gebruik van een Hop-Up aan in samenwerking met de klankbordgroep binnenschoolse opvang. Samen werken we aan een kwalitatieve voor- en naschoolse opvang.

Hier kan je meer informatie vinden over de subsidie binnenschoolse opvang.

Om kinderen optimaal te laten genieten van de Hop-Up's, worden deze tijdens de schoolvakanties gebruikt in de vakantieopvang van Gekkoo vzw en De Woonboot vzw.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van alle nieuws en activiteiten.
Schrijf je in