Vrijwilligers in scholen

Als je het op een goede manier aanpakt, kunnen vrijwilligers de schoolwerking mee versterken.

Waarom werken met vrijwilligers?

Als je het op een goede en bewuste manier aanpakt, kunnen vrijwilligers de schoolwerking mee versterken. Het vraagt echter een investering in aandacht en tijd om een goed vrijwilligersbeleid te voeren. Scholen die hier werk van maken, merken dat het rendeert. Uiteraard is een sterk vrijwilligersbeleid ingebed in een sterk schoolbeleid.

In onderstaand filmpje zie je een goed voorbeeld van hoe basisschool De Luchtballon met vrijwilligers omgaat.

Wat kan een vrijwilliger doen in een school?

Op www.antwerpen.be/vrijwilligers vind je heel wat tips waarmee u aan de slag kan om vrijwilligers te vinden en vacatures te verspreiden voor je school. Je vindt er ook de link en een handleiding om vacatures te plaatsen op de vrijwilligersdatabank van de stad. Daarnaast zijn er de ikVRIJWILLIG-beurzen voor organisaties uit verschillende sectoren, georganiseerd door Vrijwilligerswerk Antwerpen.

Hoe vrijwilligers vinden?

Onderstaand vind je enkele documenten die scholen kunnen helpen in het uitwerken van dat vrijwilligersbeleid.

  • "QuickScan Vinden en Binden. Een instrument voor vrijwilligersmanagement in de praktijk": Een instrument van de Nederlandse organisatie Movisie om een analyse te maken van hoe jouw school staat tegenover het werken met vrijwilligers. Er staan ook enkele handige tips in.
  • "Modelvacatures voor vrijwilligers in onderwijs": Deze modelvacatures kan jouw school gebruiken bij het uitwerken van een vacature op maat. Laat je inspireren, kopieer, knip en plak en maak de vacature op maat.
  • "Onthaalbrochure voor vrijwilligers in (basis)onderwijs": Dit sjabloon kan je personaliseren en gebruiken voor het onthalen en informeren van (nieuwe) vrijwilligers.

Op zoek naar ondersteuning?

Voor meer informatie over het vinden, verwelkomen en motiveren van vrijwilligers en voor ondersteuning op maat, kan je terecht bij Vrijwilligerswerk Antwerpen.

Vrijwilligerswerk Antwerpen
Moorkensplein 19
2140 Borgerhout
tel. 03 338 70 10
vrijwilligers@antwerpen.be
www.antwerpen.be/vrijwilligers

Meer informatie

Voor meer informatie over het vinden, verwelkomen en motiveren van vrijwilligers en voor ondersteuning op maat, kan je ook  terecht bij het Vrijwilligerswerk Antwerpen.

 

Vragen? Contacteer ons!

Contactgegevens: Onderwijsnetwerk Antwerpen

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van alle nieuws en activiteiten.

Schrijf je in