Investeer mee in luchtkwaliteit en vraag de investeringstoelage aan

Gezonde lucht is belangrijk, ook op school. Daarom kan je nu als school een investeringstoelage aanvragen voor een meetsysteem voor binnenluchtkwaliteit.

Integraal meetsysteem

De kwaliteit van binnenlucht is belangrijk voor de gezondheid van wie aanwezig is in die ruimte. Zeker door de coronacrisis gaat er nog extra aandacht naar de binnenluchtkwaliteit in klaslokalen.

Er is nu een nieuwe toelage als je als schoolbestuur financiële ondersteuning wil om je gebouwen te voorzien van een integraal meetsysteem. Dat is een systeem waarbij luchtkwaliteit op meerdere meetpunten in het gebouw én op verschillende parameters wordt gemeten. De toelage kan worden gebruikt om een integraal meetsysteem (deels) aan te kopen en te installeren, om een bestaand systeem uit te breiden, of als bijdrage in investeringen om de luchtkwaliteit te verbeteren.  

Dit geeft je de mogelijkheid om preventief in te zetten op de gezondheid van de Antwerpse leerlingen en leerkrachten.

De scholen van het AG stedelijk onderwijs hebben reeds een eigen, apart gefinancierd traject lopen voor gelijkaardige projecten. 

Welke toestellen zijn er zoal op de markt?

Als schoolbestuur bepaal je zelf welk soort integraal meetsysteem je kiest. Ter inspiratie kan je een kijkje nemen op de website van de Diensten ter Ondersteuning van het Katholiek Onderwijs (DOKO). Je vindt hier een vergelijking van 7 systemen waarvan 5 meters voorzien zijn van datalogging en 2 meters zelfs een ventilatiesysteem kunnen aansturen. Het gaat om een selectie van merken, de markt is natuurlijk veel uitgebreider.  Het moet wel om een integraal meetsysteem gaan. Op basis van dit overzicht kan je je prijsvraag kwaliteitsvol voorbereiden.

Indien je vragen hebt over het maken van kwaliteitsvolle offertes en keuzeprocessen omtrent CO2-meters, of omtrent wetgeving overheidsopdrachten, kan je terecht bij DOKO vzw.

Op de pagina zuivere lucht vind je ook heel wat nuttige info over ventileren en verluchten van klassen in een stedelijke omgeving.

Het Agentschap Infrastructuur Onderwijs (AGION) publiceerde een brochure met een aantal tips en goede praktijken voor gezonde lucht op school. 

Meer weten over de toelage

Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten over de toelage, lees dan zeker de 'oproep toelage binnenkwaliteit' en het bijhorende reglement onderaan deze pagina.  

Aanvraag indienen voor 31 mei

Als je vragen hebt, mail je naar capaciteit.scholen@antwerpen.be en vermeld je ‘oproep binnenluchtkwaliteit’ in het onderwerp.

Zowel de aanvraag als de bewijsstukken worden elektronisch ingediend via de verenigingendatabank https://onderwijs.csjdatabank.be/. Dien je aanvraag in voor 31 mei. Ga vooraf na of je schoolbestuur en je vestigingsplaatsen bekend zijn in de databank.

De rest van de flow zoals communicatie, evaluatie en facturatie verlopen via dit systeem.

Vragen? Contacteer ons!

Contactgegevens: Onderwijsnetwerk Antwerpen

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van alle nieuws en activiteiten.

Schrijf je in