Naschools activiteitenaanbod

Activiteiten aanbieden na schooluren of op zoek naar partners om een activiteit te begeleiden? Met onderstaande tips en de 'ondersteuning impuls voor activiteiten' ben je zó op weg.

Activiteit op school of aansluiten bij een bestaand aanbod?

Wanneer je naschoolse activiteiten op je eigen school wil aanbieden, kan je ze zelf organiseren,  maar je kan ook beroep doen op organisaties uit de buurt die in je school activiteiten organiseren.

Daarnaast kan je je leerlingen ook toeleiden naar bestaand aanbod in de buurt, zoals Deeltijds Kunstonderwijs, sportclubs, schaakclub, enzovoort.

Begeleid je de verplaatsing naar de activiteit vanuit jouw school? Volg dan deze tips:

  • Zet vrijwilligers of ouders in (in beurtrol) om de kinderen naar de activiteit te brengen.
  • Zijn er toch kosten verbonden aan de verplaatsing? Dan kan je die eventueel doorrekenen aan de ouders.
  • Daarnaast kan je ook de ondersteuning impuls voor activiteiten inzetten voor de verplaatsing.

Je eigen opvangbegeleiders als basis voor nieuwe activiteiten

Je opvangbegeleiders op school hebben vast heel wat hobby's en interesses. Het talent om activiteiten te organiseren zit misschien al op je school. De kinderen zullen blij zijn met de extra aandacht van de begeleiders.

Je kunt extra hulp inzetten van vormingsinstanties die ervaring hebben met (buitenschoolse) kinderopvang. Zij ondersteunen je begeleiders bij een waaier van activiteiten, zoals djembé, bodypercussie, yoga, pleinspelen, enzovoort. Investeren in je opvangbegeleiders zorgt voor duurzame effecten: het geeft hen niet enkel meer waardering, maar versterkt ook hun band met de kinderen.

Externe aanbieders van activiteiten

Ben je op zoek naar externe aanbieders voor activiteiten?

  • Neem zeker een kijkje in de lijst van organisatoren met een activiteitenaanbod. Je kan hier terecht voor activiteiten voor alle tijdstippen (dus ook voorschools en op woensdagnamiddag), maar je vindt er ook activiteitenreeksen en eenmalige sessies.
  • De sportantenne en/of cultuurantenne van het district van jouw school weet beslist welke verenigingen er zijn nabij je school. Veel van deze verenigingen staan open voor samenwerkingen en geven ook graag initiatielessen om nieuwe leden te werven (al dan niet tegen een vergoeding).
  • Je kan ook samenwerken met de jeugdbewegingen in de buurt van je school. Vraag hen bijvoorbeeld of ze (al dan niet tegen een kleine vrijwilligersvergoeding) met enkele animatoren pleinspelen willen begeleiden, of op een andere manier komen ravotten met de kinderen. Denk zeker na over de minimumvereisten rond leeftijd en aantal kinderen.
  • Organiseert de jeugddienst van het district activiteiten op woensdagnamiddag? Vraag dan zeker of de kinderen uit de schoolopvang hieraan kunnen deelnemen.

Betrek de ouders

Belangrijk: vergeet de ouders niet in dit verhaal. Zij zijn vaak vragende partij voor extra naschoolse activiteiten. Betrek hen bij aanvang (bijvoorbeeld via de oudervereniging) en doe een beroep op hen. Wanneer je bijvoorbeeld de kinderen wil vervoeren naar de naschoolse muziekacademie via een beurtrolsysteem, kan je naast een vrijwilliger ook één van de ouders van de deelnemende kinderen inschakelen. Ga met de ouders in overleg en betrek hen bij de organisatie: dit verhoogt het samenhorigheidsgevoel en de betrokkenheid.

Ondersteuning impulsactiviteiten

Voldoet jouw school aan de ondersteuningsvoorwaarden binnenschoolse opvang? Dan kan je hiervoor ook een ondersteuning impuls voor activiteiten aanvragen. Het activiteitenaanbod op jouw school krijgt hiermee een financieel duwtje in de rug van 750 euro.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van alle nieuws en activiteiten.
Schrijf je in